
De medische kant van een letselschadezaak; hoe werkt dat?
Als iemand letselschade lijdt is er, het woord zegt het al, sprake van letsel en schade.
Ze hebben ook sterk met elkaar te maken. Het ongeval veroorzaakt letsel en dat letsel leidt weer tot schade. Want pas als duidelijk is welk letsel er is, kan goed worden bepaald welke schade daardoor is ontstaan.
Het goed onderbouwen van het letsel, dit duidelijk in beeld brengen en aantonen dat dit door het ongeval is veroorzaakt is een van de taken van de letselschadeadvocaat. Hoe gaat dat in zijn werk?
De letselschadeadvocaat doet dit door medische informatie te verzamelen bij de medisch behandelaren die de cliënt heeft gezien na het ongeval. Bijvoorbeeld door informatie op te vragen bij de huisarts, de specialist en de fysiotherapeut. Omdat een letselschadeadvocaat geen medicus is, wordt deze medische informatie door een medisch adviseur beoordeeld. Ook een aansprakelijke verzekeraar moet goed in kaart krijgen wat het letsel is en wat de gevolgen daarvan zijn. De verzekeraar heeft doorgaans een eigen medisch adviseur.
In sommige gevallen zijn de medisch adviseurs van partijen en/of de behandelaars van het dossier het niet met elkaar eens over het letsel dat is ontstaan door het ongeval of de gevolgen die hierdoor ontstaan. In dat geval biedt een onafhankelijke expert vaak uitkomst.
Het medische gedeelte van de zaak wordt dan aan een onafhankelijke arts voorgelegd die vragen van partijen beantwoordt. Deze expertiserend arts wordt veelal door partijen gezamenlijk uitgekozen. Lukt dit niet, dan kan de rechtbank het verzoek krijgen om een deskundige te benoemen; deze procedure wordt een “voorlopig deskundigenbericht” genoemd.
Zijn partijen eruit wie de expert wordt en welke vragen beantwoord moeten worden, dan wordt het slachtoffer door de expertise-arts opgeroepen en onderzocht en wordt het volledige medisch dossier door de expert beoordeeld. De expert stelt vervolgens een concept-expertiserapport op, waar partijen nog op kunnen reageren. Daarna wordt het rapport definitief gemaakt.
Partijen zijn in beginsel gebonden aan de conclusies van de expert. Op basis van het definitieve expertiserapport kan vaak verder worden uitgezocht wat de omvang van de schade is en kan de zaak uiteindelijk worden afgewikkeld. Dit kan even duren, maar is wel zo zorgvuldig.
Het is in een letselschadezaak dus van belang dat uw letsel goed wordt gedocumenteerd en dat goed wordt beoordeeld wat uw letsel is en welke beperkingen hierdoor ontstaan. Dit kunt u niet zelf doen. Ook daarom is het van belang om een letselschadeadvocaat in te schakelen, zodat uw letsel zorgvuldig wordt beoordeeld.
Heeft u vragen:
Wij beantwoorden snel en discreet vragen over de aansprakelijkheid na een ongeval. Neem kosteloos en vrijblijvend contact op met onze letselschade advocaten. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30.
U kunt uw letselschade ook bij ons melden via de app of de claimwijzer. Dat is met namen buiten kantooruren handig. Wij nemen dan binnen 24 uur contact op en geven een transparant en gefundeerd advies over de mogelijkheden om schade te claimen.
Aanmelden Slot Letselschade nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Slot Letselschade.
Na aanmelding ontvangt u maandelijks onze nieuwsbrief.
Om het u eenvoudig te maken: de Slot Letselschade App
Met de Slot Letselschade App kunnen letselschade slachtoffers eenvoudig met een paar klikken aan de juiste juridische bijstand worden geholpen. De advocaten van Slot Letselschade hebben al vele duizenden slachtoffers succesvol bijgestaan, die nu nog makkelijker te vinden zijn.
Krijg antwoord op veel gestelde vragen, toegang tot de nieuwsbrief en verwijs relaties eenvoudig met een paar klikken door naar de letselschadeadvocaten van Slot Letselschade.
Download de app via onderstaande links of gebruik de QR-codes.
APP STORE:
https://apps.apple.com/nl/app/slot-letselschade/id1276508633
GOOGLE PLAY STORE:
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.appec.slotletselschade&hl=nl&gl=NL


Ineke heeft privaatrecht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Al tijdens haar studie was zij geïnteresseerd in het vakgebied letselschade en zij heeft in die tijd ook op dit vakgebied voor een rechtsbijstandsverzekeraar gewerkt. Per 1 januari 2022 werkt Ineke als advocaat bij Slot Letselschade.