Wat is kapitaliseren?
Kapitaliseren is het berekenen van het bedrag dat nu weggezet moet worden om in de toekomst ieder jaar je schade mee te kunnen dekken. Er wordt rekening gehouden met een aantal factoren: rente, inflatie en sterftekans.
Vul voor gericht advies onze Claimwijzer in
Inflatie
Prijsinflatie is hetzelfde als geldontwaarding, het minder waard worden van je geld dus. De prijsinflatie is de correctiefactor voor de geldontwaarding. Om in de toekomst aan waarde hetzelfde bedrag in handen te hebben als het bedrag dat nu is berekend, moet de invloed van de inflatie bepaald worden.
Rente
Rente zorgt ervoor dat een geldbedrag groter wordt in de loop der tijd. Met deze renteopbrengst wordt rekening gehouden, omdat deze meehelpt om de schade te betalen.
Sterftekans of statistische eindleeftijd
Ook moet je als je een toekomstige schade berekent, de invloed van de sterftekans meenemen. Aan de hand van een sterftetabel wordt berekend wat de kans is dat iemand over bijvoorbeeld 5 jaar nog in leven is. De sterftekans houdt eigenlijk in dat je er rekening mee houdt dat iemand ieder jaar een kans heeft om te overlijden. En daarmee wordt de kans dat er daarna nog schade wordt geleden dus verminderd. Als je dood bent, lijdt je immers geen schade meer. Die kans is als je jong bent bijna nul, maar neemt ieder jaar een klein beetje toe. Wanneer de sterftekans toegepast wordt, wordt er gerekend tot 100-jarige leeftijd (de eindleeftijd noemen we dat). We gaan er vanuit dat dan iedereen is overleden. Mensen worden steeds ouder, dus de sterftekans per jaar wordt steeds een beetje kleiner en we zullen uiteindelijk ook moeten gaan doorrekenen tot hogere eindleeftijden.
Er is een aparte tabel voor mannen en vrouwen, omdat die niet dezelfde sterftekans hebben.
NB: Er wordt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld zware beroepen en of iemand rijk is of niet, hoewel die factoren ook van invloed zijn op de sterftekans. Omdat ook voor mensen met zware beroepen en mensen die minder rijk zijn met het gemiddelde wordt gerekend van alle mensen, hebben zij een klein voordeel in de berekening. Ze hebben een iets hogere sterftekans, maar daar wordt geen rekening mee gehouden. Voor rijkere mensen en mensen met minder zwaar werk, geldt het tegenovergestelde.
Er kan ook voor gekozen worden om een statische eindleeftijd overeen te komen. Een statische eindleeftijd is niks anders dan een overlijdensleeftijd. Als voor deze optie gekozen wordt, dient er uiteraard geen jaarlijkse sterftekans meer meegenomen te worden. Je gaat er immers dan voor de berekening vanuit dat vaststaat dat iemand op 1 bepaalde datum overlijdt. Die kan dus (in de berekening) niet een kans hebben eerder of later te overlijden.
Rekenrente
Onder rekenrente wordt gebruikelijk verstaan: de som van rente en inflatie. Dus als de rente 3% is en de inflatie 2%, dan spreekt men van 1% rekenrente (3 – 2 = 1).
Aanmelden Slot Letselschade nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Slot Letselschade.
Na aanmelding ontvangt u maandelijks onze nieuwsbrief.
Om het u eenvoudig te maken: de Slot Letselschade App
Met de Slot Letselschade App kunnen letselschade slachtoffers eenvoudig met een paar klikken aan de juiste juridische bijstand worden geholpen. De advocaten van Slot Letselschade hebben al vele duizenden slachtoffers succesvol bijgestaan, die nu nog makkelijker te vinden zijn.
Krijg antwoord op veel gestelde vragen, toegang tot de nieuwsbrief en verwijs relaties eenvoudig met een paar klikken door naar de letselschadeadvocaten van Slot Letselschade.
Download de app via onderstaande links of gebruik de QR-codes.
APP STORE:
https://apps.apple.com/nl/app/slot-letselschade/id1276508633
GOOGLE PLAY STORE:
https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.appec.slotletselschade&hl=nl&gl=NL
